Σε μια βασανιστική κατάσταση αδιεξόδου βρίσκονται Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία, τη χώρα που έχει απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα και λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία το ένα πακέτο κυρώσεων διαδέχεται το άλλο. Με το χάσμα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία να έχει διευρυνθεί και το ψυχροπολεμικό κλίμα να είναι εμφανές, οι σπουδαστές από τη χώρα μας βιώνουν την ωμότητα της ρήξη στις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη, καταγγέλουν ότι πέφτουν θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών στη Ρωσία, ενώ βγάζουν κραυγή αγωνίας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μετά το δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο κήρυξε καθεστώς μερικής επιστράτευσης, η αναστάτωση στη Ρωσία, που έχει θέσει μπλόκο στις αεροπορικές μετακινήσεις, είναι εμφανής. Στο πλαίσιο του κύματος φυγής νεαρών Ρώσων που επιθυμούν να γλιτώσουν τον πόλεμο, το εισιτήριο για την έξοδο από τη Ρωσία έχει αυξηθεί σε απελπιστικό βαθμό.

Αποτέλεσμα αυτού, οι φοιτητές από την Ελλάδα να έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία, που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και φοβούμενοι την έκβαση του πολέμου να στέλνουν – σύμφωνα με το protothema.gr – επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών Τον Γολγοθά της μετακίνησης από τη Ρωσία, λόγω της ξαφνικής εκτόξευσης των τιμών, περιγράφει και η φοιτήτρια Μυρτω Τελοπουλου.

ellines_foitites_in__2_

«Μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η Ευρώπη κατά των εχθρικών κινήσεων της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις, με πιο ”εύκολη” τη δίοδο μέσω Κωνσταντινούπολης λόγω πιο συχνών πτήσεων, η οποία είναι αμφίβολη στο κοντινό μέλλον, καθώς οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι πιο τεταμένες από ποτέ και η άσχημη έκβαση των πραγμάτων είναι ένα ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο. Μην αναφέρω δε και τις τιμές των εισιτηρίων (μέσω Τουρκίας για απλή μετάβαση περίπου 1.000€, μέσω Καΐρου και Σερβίας από 1.000€και πάνω) που απομονώνουν και απαγορεύουν στον Έλληνα, Ευρωπαίο φοιτητή να γυρίσει στην πατρίδα του σε περιόδους γιορτών, διακοπών και να δει τους δικούς του» δηλώνει ειδικότερα η φοιτήτρια οδοντιατρικής.

«Ο λόγος που σας αποστέλλω αυτή την επιστολή είναι η αδυναμία συνέχισης των σπουδών μου στην Ρωσία, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της παράκλησης μου για μεταγραφή σε ελληνικό αντίστοιχο ΑΕΙ» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας..

Μια άλλη περίπτωση Ελληνα φοιτητή που προσπαθει με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εισέλθει σε μια ζώνη ομαλότητας είναι εκείνη του Βλαδίμηρου Κατσικίδη που πραγματικά συγκλονίζει. Φοβάται ότι τα ρωσικά σύνορα θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Η αγωνία του τριτοετούς φοιτητή της γενικής ιατρικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κρασνοντάρ αποτυπώνεται στα εξής λόγια:

«Όλα τα αεροδρόμια της νοτιοδυτικής Ρωσίας είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Κρασνοντάρ. Αυτό σε συνδυασμό με την εξάλειψη των άμεσων πτήσεων από τα κράτη της ΕΕ καθιστά το κόστος των πτήσεων απαγορευτικό (800 περίπου ευρώ για τη δική μου περίπτωση). Λόγω της μερικής επιστράτευσης που κηρύχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου οι πτήσεις είναι ακόμα πιο δυσεύρετες. Είναι πολύ πιθανό η χώρα να κλείσει τα σύνορα της στο άμεσο μέλλον».

ellines_foitites_in__1_

«Το πρόβλημά μου και ο λόγος που ζητάω βοήθεια είναι ότι μου καθίσταται δύσκολη άλλα και επικίνδυνη η επιστροφή στην Ρωσία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης είναι μόνο ένα δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν. Υπήρχαν κάποιοι που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, λέγοντας πως δεν υπάρχει πόλεμος εκεί. Πλέον δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσία είναι σε πόλεμο και εμείς οι φοιτητές θα χάσουμε τις σπουδές μας. Γι’αυτό και ζητάμε να εξεταστεί το αίτημά μας για μεταγραφή σε αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών» συνεχίζει ο φοιτητής της Ιατρικής υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των πρωτοφανών αυτών – για τη σύγχρονη εποχή – στιγμών.

«Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί θα σας γιατρεύουν άτομα σαν και αυτόν»

Εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που φέρνει πλέον η ζωή στη Ρωσία για έναν Ευρωπαίο, για έναν Έλληνα, ύστερα από τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κρεμλίνου.

«Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία αποκλείστηκε απο το Διατραπεζικο Συστημα SWIFT. Αποτέλεσμα αυτού η μεταφορά εμβασμάτων από την Ελλάδα να είναι αδύνατη ενώ η συντριπτική πλειοψηφια των υπηρεσιων αποστολης χρηματων σταμάτησαν να λειτουργούν. Όπως καταλαβαίνετε η επιβίωση και μόνο στη Ρωσία έγινε εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω της στήριξης που εδειξε η Ελλαδα στην εμπόλεμη Ουκρανία, βρεθηκα αντιμετωπος με άσχημες συμπεριφορές απο ορισμένους συμφοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου μου. Ένα από τα πιο έντονα συμβάντα ήταν στο μάθημα της γενικής χειρουργικής. Ο καθηγητής μού ζήτησε να απαντήσω προφορικά σε μία ερώτηση, όπως έκανε και σε όλους τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου εκείνη τη στιγμή. Όταν κόλλησα σε μια ρωσική λέξη, ο καθηγητής θα μπορούσε να το είχε αγνοήσει. Να μου έβαζε τον βαθμό που που ο ίδιος θεωρούσε ανάλογο και να τελείωνε εκεί. Αντ’αυτού, αποφάσισε να μιλήσει στην τάξη απευθυνόμενος σε όλους, να με δείξει και να πει: “Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί θα σας γιατρεύουν άτομα σαν και αυτόν”»…

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μετέβη για σπουδές στη Ρωσία, ο Βλαδίμηρος αναφέρει τα εξής: «Οι σπουδές στη Ρωσία για εμένα και την οικογένεια μου ήταν μια οικονομική και σίγουρη επιλογή. Οικονομική λόγω του κόστους των διδάκτρων και της ζωής γενικότερα. Σίγουρη λόγω του ότι διαθέταμε γνωστούς που είχαν σπουδάσει εκεί στο παρελθόν και γνώριζαν τα διαδικαστικά. Ξεκίνησα το πρώτο έτος, στην διάρκεια του οποίου χρειάστηκε να διακόψω τις σπουδές μου προσωρινά για οικογενειακούς λόγους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν προέκυψε τίποτα απρόοπτο. Φτάνουμε έτσι στον Ιούνιο του ’22 οπότε η κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την επονομαζόμενη “Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση” εναντίον της Ουκρανίας, με έφερε σε αδιέξοδο και με ανάγκασε να διακόψω τις σπουδές μου για δεύτερη φορά».

«Ζητάμε να γυρίσουμε πίσω»

Την ανησυχία του Βλαδίμηρου μοιράζεται και η Δ.Α επίσης φοιτήτρια Ιατρικής. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα άλλαξε όλα . Δυστυχώς οι κυρώσεις κατα της Ρωσίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση όλων των Ελλήνων φοιτητών. Επομένως πώς γίνεται να συνεχίσεις να σπουδάζεις αν δεν μπορείς να ζήσεις, αφού η οικογένειά σου δεν μπορεί ούτε χρήματα να σου στείλει; Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε να γυρίσουμε πίσω στη χώρα μας ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας» επισημαίνει ειδικότερα.

Τη μεταγραφή του σε ελληνικό ΑΕΙ ζητά και ο Ε.Π. που φοιτά σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Αγία Πετρούπολη. «Είναι ο πρώτος μου μήνας στη χώρα και η αλήθεια είναι πως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωσή μου. Τα προβλήματα της μεταφοράς χρημάτων, της μετακίνησης καθώς και της ομαλής διαβίωσης ενός Έλληνα φοιτητή στη Ρωσία είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όλοι οι Έλληνες φοιτητές εδώ είμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Ζητάμε τη μεταγραφή των σπουδών μας στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην πατρίδα μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Καβγάς Πορτοσάλτε-Κυρίτση οn air: Αν έχεις νευράκια υπάρχουν και γιατροί

Χρυσαετός σκοτώνει αγριόγιδο – Μια σκληρή σκηνή από τη φύση που κόβει την ανάσα

Τι πρέπει να προσέξετε εάν κάνετε δωρεές χρημάτων στα παιδιά σας

  Όλα όσα ξέρουμε για το "περίπλοκο" σαμποτάζ στον Nord Stream

  World Class Global Finals 2022: Ο Ιωσήφ Ζααλούκ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος

  Επίσκεψη Χαρδαλιά στα επιτηρητικά φυλάκια Χάλκης, Κάσου και Αστυπάλαιας - Δείτε εικόνες

  Στις 22-23 Οκτωβρίου το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

  Hero: Η ελληνική ταινία μικρού μήκους που αξίζει να δεις

  Κώστας Στεφανής και Πέτρος Λαγούτης έρχονται στο «2night show»

  Σολτς: Το Βερολίνο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ρωσικών "δημοψηφισμάτων" στην Ουκρανία

  Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη

  Στη μαμά που γέννησε με καισαρική: είσαι δύναμη!

  Alice: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο – ΒΙΝΤΕΟ από τη δοκιμαστική πτήση

  Θεοδωρικάκος: Ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ για τον Έβρο

  Κέρκυρα: Χείμαρροι οι δρόμοι από την ισχυρή νεροποντή - Προβλήματα σε λιμάνι, αεροδρόμιο και σχολεία

  Μονάδες και φυλάκια σε Χάλκη, Αστυπάλαια και Κάσο επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  ΑΕΚ: Sold out στα εγκαίνια της OPAP Arena

  Φολέγανδρος: Πάνω από 35 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην παραλία Κάτεργο

  Χαλκιδική: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 24χρονου κατηγορούμενου για τον βιασμό ανήλικης

  NEWS RELATED

  Θεσσαλονίκη: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό - Χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο

  Θεσσαλονίκη: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό – Χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο Ένα περιστατικό βίας σε βάρος ενός οδηγού λεωφορείου καταγγέλλει ο ΟΑΣΘ μέσα από μία ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, ο ΟΑΣΘ καταγγέλλει ένα περιστατικό, όπου επιβάτης γρονθοκόπησε τον οδηγό λεωφορείου τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ...

  View more: Θεσσαλονίκη: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό - Χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο

  Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις – Ποιο το ύψος του

  Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις – Ποιο το ύψος του Έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το ειδικό εποχικό επίδομα στη ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, φέτος ξεκινάει η διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το ύψος του ειδικού ...

  View more: Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις – Ποιο το ύψος του

  Εκατοντάδες κεραυνοί στο μάτι του τυφώνα Ίαν-Τρομακτικό ΒΙΝΤΕΟ από το διάστημα

  Τυφώνας Ίαν Στην Φλόριντα πλησιάζει ο τυφώνας Ίαν, ο οποίος σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ ενισχύθηκε και πλέον χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας κατηγορίας 4». Ο τυφώνας Ίαν, που βρίσκεται περίπου νοτιοδυτικά της Νέιπλς στη Φλόριντα, συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Ήδη ...

  View more: Εκατοντάδες κεραυνοί στο μάτι του τυφώνα Ίαν-Τρομακτικό ΒΙΝΤΕΟ από το διάστημα

  Ideal Holdings: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

  Ideal Holdings: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών Την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από σήμερα, ανακοίνωσε η Ideal Holdings. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από σήμερα 28/09/2022, το οποίο είχε ανασταλεί προς συμμόρφωση με το άρθρο 4 παρ.1 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) ...

  View more: Ideal Holdings: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

  Nέα υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο

  Nέα υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο Σε σχεδόν καθημερινή βάση συνεχίζει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία τις υπερπτήσεις με drones πάνω από την Κίναρο. Σήμερα, Τετάρτη, στις 12:29, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και παραβίασε τον εθνικό εναέριο ...

  View more: Nέα υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο

  Σαντορίνη: Έκανε kite surf παρά τους ισχυρούς ανέμους και χάθηκε στη θάλασσα

  kite-surfing Δύσκολες ώρες πέρασε ένας χειριστής αετοσανίδας (kite surf) στην Σαντορίνη, ο οποίος δεν υπολόγισε σωστά τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να βρεθεί σε βραχονησίδα μεταξύ Θήρας και Ανάφης. Σύμφωνα με πληροφορίες του cyclades24.gr, δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα ...

  View more: Σαντορίνη: Έκανε kite surf παρά τους ισχυρούς ανέμους και χάθηκε στη θάλασσα

  Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις καταγγελίες περί δολιοφθοράς στους αγωγούς: «Ανόητες και παράλογες»

  Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις καταγγελίες περί δολιοφθοράς στους αγωγούς: «Ανόητες και παράλογες» Ως «αναμενόμενα ανόητους» απορρίπτει το Κρεμλίνο τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προκάλεσε ηθελημένα τη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την ...

  View more: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις καταγγελίες περί δολιοφθοράς στους αγωγούς: «Ανόητες και παράλογες»

  Tο γραφείο του φοιτητή: 4 tips για να βρεις αυτά που ψάχνεις εύκολα και οικονομικά

  Η φοιτητική ζωή είναι υπέροχη αλλά και πολυέξοδη. Ηδη όμως θα το έχετε καταλάβει αφού η εύρεση του νέου σας σπιτιού ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Και αφού έχετε αγοράσει τις απαραίτητες οικιακές συσκευές σας, προκειμένου το σπίτι σας να είναι λειτουργικό, επόμενο στάδιο είναι η διακόσμηση του νέου σας ...

  View more: Tο γραφείο του φοιτητή: 4 tips για να βρεις αυτά που ψάχνεις εύκολα και οικονομικά

  Θ. Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του κ. Πολάκη

  Απρόβλεπτο κι όμως αληθινό: To Nederlands Blazers Ensemble συναντά την οικογένεια Ξυλούρη

  Ζαχάροβα: "Να απαντήσει ο Μπάιντεν αν βρίσκονται οι ΗΠΑ πίσω από τις διαρροές του Nord Stream"

  JPMorgan: Η ελεύθερη πτώση της Wall Street υποδηλώνει αναπόφευκτη ύφεση

  Πανδημία: Οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν περισσότερο από τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας

  Χατζηδάκης: Το ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων ξεσκεπάζει τα ψέματα Τσίπρα

  Ladies Run | Γιορτάζει 10 χρόνια με τον... ομορφότερο αγώνα της χρονιάς

  Κατερίνη: Αμετανόητος ο δολοφόνος του κομμωτή – «Πάλι το ίδιο θα έκανα»

  Η μυθιστορηματική διλογία της Νοέλ Μπάξερ παρουσιάζεται στον Ιανό

  Κοινοπρακτική χρηματοδότηση της Sunlight Group στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτι

  Ιράκ: Εκτόξευση τριών ρουκετών στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης ενώ συνεδρίαζε η Βουλή

  Ιταλία: Φόβοι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μετά την εκλογή Μελόνι

  OTHER NEWS

  Breaking thailand news, thai news, thailand newsVerified News Story Network